Vulva of vagina? Wat is het verschil?
In de volksmond spreken we al gauw van de vagina, maar de vagina is eigenlijk de inwendige gang naar de baarmoeder, zoals je ook kan lezen bij de artikels die de bekkenbodem-anatomie bespreken. Vulva, daarentegen, verwijst naar de uitwendige geslachtsdelen van de vrouw. De vulva is het gebied tussen de venusheuvel, de liezen en de anus.
Wat extra toelichting voor de leergierige vrouwen:
• De buitenste schaamlippen zijn behaard, wat breder en wat stugger, ze dienen als het ware wat meer als schokdempers.
• De binnenste schaamlippen, die een deel van de clitoris en de vagina-opening bedekken, zijn niet behaard, bestaan uit wat brozere huid, zijn soms asymmetrisch in grootte en vaak wat donkerder van kleur. Ze bevatten veel zenuwuiteinden en zijn dus ook gevoeliger. Druk of wat tractie op deze binnenste schaamlippen kan de clitoris stimuleren en leuke gevoelens stimuleren, maar kan ook pijn en drukklachten geven.
• De clitoris bevindt zich net onder de plek waar de binnenste schaamlippen bovenaan samenkomen. De glans (het topje) is het zichtbare deel ervan. Inwendig gaat de glans over in de schacht, die vervolgens in twee lange zijarmen splitst. Deze uitlopers lopen onder de buitenste schaamlippen.
• De klieren van Bartholin zijn niet-zichtbare slijmkliertjes die aan weerszijden van de vaginaopening liggen. Ze produceren vaginaal vocht bij opwinding.
• Het gebied binnen de buitenste schaamlippen, rond het plasgaatje en de vagina-opening wordt het vestibulum genoemd.
• De zone onder de vagina-opening, onder het punt waar de schaamlippen samenkomen, is het perineum en onderaan vind je de aars of anus.
Schaamlippen en schaamhaar
Buitenste en binnenste schaamlippen verschillen in uitzicht en vorm heel erg van vrouw tot vrouw. Bij meer dan de helft van de vrouwen zijn de binnenste schaamlippen zichtbaar en komen ze voorbij de beschermende buitenste schaamlippen te hangen. Dit kan eventueel wel wat meer ongemak geven, want ze zijn iets minder stug en stevig, ze hebben een iets brozere toplaag, omdat ze meestal ook met wat meer slijmvlies bedenkt worden. Wrijving of druk op de binnenste schaamlippen kan pijnklachten en lichte schaafwondjes veroorzaken.
Op de buitenste schaamlippen hebben we beharing. Wrijving of druk op die behaarde vulva of op de huid van de buitenste schaamlippen, waarvan het haar werd weggeschoren of geëpileerd, kan ook ongemakken en pijnklachten veroorzaken. Een geïrriteerd haarvatje, een ingegroeid haartje, het kan lastig zijn. Of je dus scheert, epileert of alles gewoon laat groeien? Dat kies je best zelf. Er bestaan voor- en nadelen bij iedere aanpak. Voor frequente fietsters zou het kort trimmen van schaamhaar waarschijnlijk het beste idee zijn. Maar ook je timing doet ertoe. Bij een scheerbeurt of epileersessie kan je huid ook wat geïrriteerd of beschadigd worden, doe dat dus liefst niet vlak vooraleer je vertrekt voor een lange rit.
Een voos of tintelend gevoel in de vulva?
Belangrijk om te weten is dat de bezenuwing van je vulva en bekkenbodem net naast je zitbeenknobbels, nogal oppervlakkig ligt. Druk en wrijving van je zadel, kunnen die belangrijke zenuwvezels dus wat afklemmen. Dat kan pijnklachten, tintelende gevoelens, of een voos gevoel geven. Is dat erg of gevaarlijk? Neen, maar het is toch wel een eerste alarmsignaal van je lichaam dat het daar niet helemaal goed zit. Deze gevoelens mogen niet te lang aanhouden want de zenuwvezels kunnen beschadigd worden. Daarover leren we jullie later zeker nog meer. Maar weet alvast dat vooral je houding op de fiets (bikefitting) en de vorm van je zadel hierin een belangrijke rol spelen.
Zwelling en schaafwondjes
Leuk toch, dat fietsen 😉… Irritatie door die haartjes, schaafwondjes door wrijving, beklemming van je zenuwvezels en nu nog wat zwelling erbij?
Zwelling van de vulva is een bekend probleem, maar tot op heden nog weinig onderzocht. We leren dat de lymfevaten bij sommige vrouwen sneller geblokkeerd worden. Dat geeft zwelling, meestal in de schaamlippen. Vaak ook meer aan de ene dan de andere zijde. Heb je er eens af en toe last van? Maak je dan geen zorgen, die zwelling trekt weg. Praat er zeker eens over met je gynaecoloog. Blijft het aanhouden?
En heb je het gevoel dat de gezwollen zones steeds aanwezig blijven en zelfs ook wat verharden? Dan moet er mogelijks iets aan gedaan worden. Je gynaecoloog weet raad. Durf hierover echt te praten, want het kan je seksuele beleving ook verstoren.
Vaginale schimmelinfecties en blaasinfecties
Jeuk, irritatie, roodheid, schimmelinfecties, troebele urine, pijn bij het plassen… ook deze beide ongemakken komen frequent voor bij fietsters. Daarover lees je meer in een volgende artikel.
Voorkomen is beter dan genezen!
De beste tips om klachten te voorkomen op een rijtje.
- Leer je lichaam wat kennen en zoek geduldig naar de beste oplossingen voor jezelf.
- Weet dat je zéker geen uitzondering bent én dat vele mensen kunnen helpen!
- Trim je schaamhaar kort of scheer het. Epileren is lastiger voor de “cyclist’ vulva”
- Denk aan je timing: scheer niet vlak voor een fietsrit.
- Gebruik “chamois-creme”, “zadelcreme” of vaseline om wrijving te vermijden. Die kan je smeren op je fietszeem en je buitenste schaamlippen.
- Draag geen ondergoed onder je bib-shorts, om schaafwondjes te vermijden.
- Zoek naar een goed zeemvel dat genoeg schokdemping geeft aan je vulva en ook net aan de binnenkant van je zitbeenknobbels, daar waar die zenuwvezels lopen.
- Zoek naar een goede houding op de fiets en een goed fietszadel.
- Heb je last van zwelling? Leg na het fietsen eventueel een coolpackje tegen je vulva gedurende 10 minuutjes. (bv. Pericare van Lansinoh heeft er zelfs vrouwvriendelijke die je gemakkelijk in je slip kan leggen na het fietsen)
- Heb je pijn, wondjes of zwelling? Wees dan wat voorzichtiger met seks.
- Heb je last van een geïrriteerde huid? Verzorg en hydrateer ook de huid van je vulva. Er bestaan speciale producten die daarvoor speciaal ontworpen werden, bijvoorbeeld op basis van olijfolie (bv. Shinncare).
- Gebruik geen agressieve was/doucheproducten, maar enkel vrouwvriendelijke wasgels of crèmes die je pH niet te fel verstoren (bv. YUN Probiotherapy).
- Blijf na het fietsen niet te lang rondlopen met een natte bezwete zeem. Dat is een broeihaard voor bacteriën en kan infecties of schimmels veroorzaken.
- Was je fietsbroek na iedere rit ook opnieuw om een broeihaard van bacteriën te vermijden, maar vermijd wasverzachter, die is te agressief voor je intieme zone.
- Tintelingen? Voos gevoel? Ga regelmatig in je trappers staan en zoek naar een betere houding/zadel.
Meestal zijn deze klachten heel lastig maar onschuldig. Maak je niet teveel zorgen, maar blijft het storen? Praat er dan zeker over met je arts!
Veelvoorkomend… maar niet normaal… Het hoort niet zomaar bij “een vrouwelijke fietsster zijn”!
Disclaimer: dit artikel is bedoeld om jullie te informeren, maar kan geen diagnose stellen over je persoonlijke klachten. Eventuele producten die vermeld worden, hebben (nog) niet steeds een wetenschappelijk bewezen meerwaarde. Jullie hoeven ze dus niet per se in te kopen. Er bestaan ook altijd gemakkelijke goedkope alternatieven. We worden niet gesponsord maar delen gewoon graag onze tips voor vrouwvriendelijke producten.
Referenties
Baeyens L. et al, Bicyclist's vulva: observational study. BMJ. 2002 Jul 20;325(7356):138-9.
Trofaier ML et al, Pelvic floor symptoms in female cyclists and possible remedies: a narrative review. Int Urogynecol J. 2016 Apr;27(4):513-9. doi: 10.1007/s00192-015-2803-9. Epub 2015 Aug 4.
Verder lezen?
Deze pagina is exclusief voor onze A Bloc Members!