Wie is Hedwig Neels?
- Kinesitherapeut met bijzondere bekwaamheid in bekkenbodemreëducatie, perinatale en manuele kinesitherapie
- Werkt als postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Antwerpen en UZA
- Gepassioneerd fietser
- Drijvende kracht achter The Pelvic Floor
We hebben het over:
The Pelvic Floor
Met dit online platform wil Hedwig en haar team dankzij aantrekkelijke en hapklare informatie écht het verschil maken. Met goede en eerlijke inzichten willen ze vrouwen preventief helpen en het taboe rond bekkenbodemproblemen doorbreken.
Het belang van onze bekkenbodemspieren
Onze bekkenbodem (en -spieren) dient onder andere om onze sluitfuncties te steunen: plas en stoelgang kunnen ophouden. Rond de vagina heb je meer de seksuele spieren die aan de seksuele gevoelens gaan bijdragen. Maar daarnaast is onze bekkenbodem ook belangrijk bij het ondersteunen van: blaas, baarmoeder en de darmen en het draagt bij aan onze totale corestability (de stabiliteit van ons lichaam). Jammer genoeg wordt deze streek nog te vaak te weinig besproken en serieus genomen.
Vaak voorkomende problemen
Urineverlies, stoelgangproblemen, orgaanverzakkingen, seksuele problemen, vaginale flatulentie, pijnklachten... De klachten kunnen dus heel divers zijn. Maar het hoeft niet altijd direct problematisch te zijn. Daarom praat Hedwig liever over bekkenbodem-gezondheid.
Core stability
Als fietser vragen we sportieve activiteiten van ons lichaam en ons lichaam moet een toolbox hebben van mogelijkheden om die activiteiten op een goede en veilige manier te kunnen doorbrengen. Het uitbouwen van een goed spier-korset aan de hand van core stability training kan helpen om die sportieve uitdagingen (en zelfs onze dagdagelijkse activiteiten) te ondersteunen.
Plassen na het fietsen
Velen van ons zullen het wel herkennen, je stapt van je fiets en je moet opeens onmiddellijk plassen. Maar hoe komt dat? Tijdens het fietsen drukt het zadel tegen de bekkenbodem en dan denkt onze blaas 'de poortjes zijn gesloten'. Maar vanaf je van je fiets stapt, valt die druk weg en zijn het enkel je bekkenbodemspieren die je blaas ondersteunen. Een trucje hierbij kan zijn om je blaas even terug wat rustiger te houden, is vanuit je bekkenbodemspieren het signaal geven 'neen, de poortjes zijn nog steeds gesloten'. Dit doe je door je bekkenbodemspieren een paar keer krachtig te laten samentrekken wanneer je van je fiets stapt. Door dit te doen geef je het signaal naar je hersenen van 'de poortjes zijn gesloten' en gaat de drang om te plassen weer even verminderen.
Zwangerschap, bekkenbodem en fietsen
De zwangerschap heeft uiteraard een invloed op de bekkenbodem. Een vaginale bevalling zorgt voor een serieuze uitrekking van die bekkenbodemzone en is dus tijdelijk heel belastend voor ons bekkenbodem. Heel veel herstelt natuurlijk na de bevalling. Maar wat met fietsen na de zwangerschap? Heel strikte richtlijnen mogen er niet zijn. Alles hangt af van hoe getraind je was voor je zwangerschap en valt dus individueel te bekijken. Maar de eerste 6 weken na een zwangerschap is je spier-, bind- en zenuwweefsel nog aan het herstellen. Dit kan tot 3 maanden duren. Tijdens deze periode is rustig opbouwen van sportieve activiteiten goed, maar je mag zeker niets forceren. Aan te raden is om eerst rustig je corestability op te bouwen, vooraleer je opnieuw op de fiets springt. Uiteraard blijft de gouden regel: luister naar de signalen die je lichaam op dat moment doorgeeft.
Hedwig haar ultieme tip
Leer je eigen lichaam begrijpen! Leer vooral de signalen die je lichaam doorgeeft begrijpen. Alles wat je zou kunnen voelen of problemen die je ervaart, wees niet bang om daarover te praten. In tegendeel, door erover te praten met andere kan je je lichaam beter leren begrijpen en ondersteunen.